ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Γράφει ο Στάθης Πανταζής – Κοινωνιολόγος/Δικηγόρος

Η τέλεια δικτατορία θα έχει την εμφάνιση της δημοκρατίας.
Μια φυλακή χωρίς τοίχους στην οποία οι κρατούμενοι δεν θα ονειρεύονται να δραπετεύσουν. Ένα σύστημα δουλείας όπου χάρη στην κατανάλωση και τη διασκέδαση, οι δούλοι θα αγαπήσουν τη δουλεία τους.
Άλντους Λέοναρντ Χάξλεϋ (1894 – 1963) «Θαυμαστός καινούριος κόσμος».

Ποτέ στη ζωή μου δεν υπήρξα οπαδός των θεωριών συνομωσίας και ποτέ δεν αναζήτησα τις αλήθειες μακριά από την επιστήμη και τη λογική. Ταυτόχρονα όμως και ποτέ δεν αρνήθηκα να ακούσω και να φιλτράρω στη σκέψη μου την οποιαδήποτε άποψη, θεωρία και επικοινωνιακή αντίληψη του οποιουδήποτε ανθρώπου ή του κάθε μέσου έντυπου ή ηλεκτρονικού που ερχόταν στον κόσμο της νόησης μου. Ακούω τα πάντα χωρίς ιδεολογικούς αποκλεισμούς και αν κρίνω ότι αξίζει να διερωτώμαι πάνω σε αυτά τα ακούσματα, το πράττω.
Εδώ και περίπου δύο χρόνια η ζωή μας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, εξαιτίας της πανδημίας που έφερε ο COVID 19 η οποία και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ιστορικό πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα. Δεν είχε ξαναζήσει ο κόσμος γενικευμένα lock dawn, περιορισμό στις μετακινήσεις του, ιατρικές οδηγίες και κυρώσεις στην εκδήλωση της κοινωνικής του συμπεριφοράς. Πριν περάσουμε στα κρίσιμα ερωτήματα που κατά τη γνώμη παραμένουν αναπάντητα μέχρι και σήμερα, μου επιτρέπετε να σας αναφέρω κάποιες σημαντικές αλλά και δυσάρεστες επισημάνσεις.

 1. Υπερπληθυσμός: το Νο1 πρόβλημα του πλανήτη για τον 21ο αιώνα.
  Από το επίσημο δελτίου του ΝΑΤΟ σας μεταφέρω το σχετικό δημοσίευμα:
  Αυτόν τον αιώνα ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έκρηξης πληθυσμού στην ανθρώπινη ιστορία. Αν δεν αναλάβουμε δράση τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν δίψα, πείνα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σύγκρουση. Φανταστείτε δύο δισεκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους στον πλανήτη μέσα σε 40 χρόνια, και όλοι χρειάζονται τροφή, νερό, στέγη, με την κλιματική αλλαγή να εντείνει τις ανθρώπινες αυτές ανάγκες. Αν δεν αναλάβουμε δράση τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν δίψα, πείνα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σύγκρουση αντιδρώντας στις ανομβρίες, τις ελλείψεις τροφίμων, την αστική εξαθλίωση, την μετανάστευση και τους περισσότερο από ποτέ εξαντλούμενους φυσικούς πόρους. (Hungry people) Η προβλεπόμενη αύξηση στην ζήτηση συγκλονίζει. Διπλασιασμό της αγροτικής παραγωγής σε τέσσερις δεκαετίες. Η κατανάλωση νερού θα χρειαστεί μια αύξηση κατά 30% μέχρι το 2030 και τρία επιπλέον δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητήσουν στέγη σε αστικές περιοχές. Υπολογίζεται η ζήτηση να διπλασιάζεται μέχρι το 2050 και μέχρι το 2080 να έχει αυξηθεί επιπλέον 80%.
  Το προσδόκιμο ζωής στις δυτικές κοινωνίες τα τελευταία εβδομήντα χρόνια αυξήθηκε κατά 25 χρόνια. Από τα 60 έτη που ήταν στη δεκαετία του 50 σήμερα ξεπερνά τα 75 έτη. Μέσα σε 150 χρόνια ο μέσος όρος ζωής υπερδιπλασιάστηκε. Από τα 35 έτη που ήταν στην Ευρώπη το 1870, σήμερα είναι πάνω από 75. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 25% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων κοινωνιών δαπανάται για έξοδα ασφάλισης και συνταξιοδότησης και οι προβλέψεις για τις δεκαετίες που έρχονται είναι ότι θα ξεπεράσει το 30%. Ταυτόχρονα η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες κοινωνίες δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς η αναλογία τείνει να γίνει μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων 1 προς 1. (Ελλάδα – Παρασκευή, 19. Ιαν. 2018 πηγή Capital.gr – Στοιχεία σοκ από τον ΕΦΚΑ: 1,3 προς 1 η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων).
 2. Τεράστια διεύρυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας τη τελευταία 20ετία.
  Ενδιαφέροντα είναι τα ακόλουθα στοιχεία που δίνει η Oxfam, οργάνωση που συστάθηκε το 1995 και απαρτίζεται από μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανισμών, στόχος των οποίων είναι η δραστηριοποίηση για τη μείωση της φτώχειας και της αδικίας σε παγκόσμια κλίμακα.
  Μεταξύ άλλων η Oxfam, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Συντακτών, στις 22/1/2018, αναφέρει και τα ακόλουθα:
  «Το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κατέληξε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του Πλανήτη. Οι ελάχιστοι στην κορυφή της πυραμίδας γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, ενώ τα εκατομμύρια στη βάση μένουν παγιδευμένα σε μισθούς και συντάξεις φτώχειας. Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς, την ώρα που το πλουσιότερο 1% καρπώθηκε το 82% του πλούτου που παρήχθη. Από το 2010, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, ο πλούτος της λεγόμενης «οικονομικής ελίτ» αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 13% σε ετήσια βάση, ενώ πάνω από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχώς απομειώνει το εισόδημά του σε επίπεδα από 30% έως και 80%. Στις ΗΠΑ, οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι, κατέχουν πλούτο ίσο με αυτόν του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της χώρας».
  Όπως βλέπουμε, ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται, αλλά παράλληλα διευρύνονται και οι παγκόσμιες οικονομικές ανισότητες. Όταν το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα πήρε το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017, αντιλαμβανόμαστε πως η οικονομική ανισότητα έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις.
  Ταυτόχρονα όμως βγαίνει και ένα άλλο συμπέρασμα. Περιορίζεται προς το παρόν τουλάχιστον η τεράστια ζήτηση σε αγαθά και σε ενέργεια διότι είναι προφανές ότι η συνεχής φτωχοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού περιορίζει τη ζήτηση αγαθών και ενέργειας. Όσο περισσότερο φτωχαίνεις περιορίζεται και η καταναλωτική σου δυνατότητα άρα και η αύξηση της ζήτησης αγαθών και ενέργειας. Πόσο όμως μπορεί να κρατήσει αυτό; Πόσο όμως η συνεχής φτωχοποίηση θα διατηρεί αδρανή την παγκόσμια κοινότητα; Για πόσο χρόνο ακόμα η κοινωνική «συμπίεση» θα «ελέγχεται» από τους θεωρητικούς της κοινωνικής μηχανικής;
 3. Ενεργειακός τομέας: Κορυφαία αβεβαιότητα οι γεωπολιτικές εντάσεις για τον 21ο αιώνα.
  Επιδιώκουμε την πολεμική σύγκρουση, αρκεί να την ελέγχουμε εμείς (Τζον Α. ΜακΚόουν – Δντης CIA – 29 Νοεμβρίου 1961 – 28 Απριλίου 1965)
  Η γεωπολιτική αποτελεί την κορυφαία αβεβαιότητα για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (World Energy Council)

  Στην έρευνα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας για το 2021, τα αποτελέσματα της οποίας αποτελούν πολύτιμο οδηγό για την παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα, ιδίως για όσους λαμβάνουν αποφάσεις, συμμετείχαν πάνω από 2.500 ηγέτες της ενέργειας από 108 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχαν περισσότερα από 50 ηγετικά στελέχη στον χώρο της ενέργειας.
  Τα συμπεράσματα που το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας έδωσε «κωδικοποιημένα» και όχι φυσικά στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αφορούσαν κύρια τη σημαντική πιθανολόγηση για εμφάνιση σε πολύ σύντομο χρόνο μη ελεγχόμενων πολεμικών συγκρούσεων στη Ν.Α Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντροανατολική Ασία. Τα σχετικά συμπεράσματα έφθαναν μέχρι το σημείο να επισημάνουν κινδύνους γενικότερων πολεμικών συρράξεων για τη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη του 21ου αιώνα με μη ελεγχόμενες παραδοσιακές συμμαχίες και ανακατανομές στα παραδοσιακά διπλωματικά στρατόπεδα. Οι εχθροί να γίνονται φίλοι και οι φίλοι εχθροί, χωρίς το παγκόσμιο ισορροπητικό σύστημα να μπορεί να ελέγξει τις πιθανολογούμενες ανακατανομές στο χάρτη των νέων συμμαχιών. Έπρεπε λοιπόν κάτι να τα καθυστερήσει όλα αυτά, για να μπορέσουν οι «Υπηρεσίες» να διαγνώσουν τους νέους μηχανισμούς και τις νέες διαμορφούμενες ισορροπίες και συμμαχίες. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η γνώση και η πληροφορία είναι πάντα το υπερόπλο του κάθε πολέμου. Τι θα ήταν άραγε πιο αποτελεσματικό για μια τέτοια καθυστέρηση από μια παγκόσμια πανδημία, που ταυτόχρονα μπορεί να υποκρύπτει ωφέλειες για έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και ανακατανομή του ανεξήγητου χρήματος που διέρρευσε για τη στήριξη των εθνικών οικονομιών; Από τα απόκρυφα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας διέρρευσε ότι από τα κονδύλια του μυστικού χρήματος που δόθηκαν, αλλά και συνεχίζουν να δίνονται, το 94% περίπου δόθηκε σε 2,5 με τρείς χιλιάδες ευνοούμενους, ενώ το υπόλοιπο στα υπόλοιπα 7 δις πληθυσμού του πλανήτη.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω επισημάνσεων και συγνώμη που σας κούρασα, αλλά θεωρώ ότι ήταν αναγκαίο, περνάμε στα απλά ερωτήματα περί των «αποκρυφισμών» που επιδεικνύει ακόμα και σήμερα η παγκόσμια ιατρική και κυρίως η διεθνής πολιτική κοινότητα, παρότι έχει περάσει πάνω από 1,5 χρόνος από την εκδήλωση της πανδημίας (οι απαντήσεις που εγώ δίνω, το τονίζω, δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση και θα τολμούσα να πω κιόλας ότι μπορεί να είναι και αφελείς).

 1. Γιατί δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα έστω κάποιες εξηγήσεις, γιατί ο κορονοϊός οδηγεί στο θάνατο κάποιους ανθρώπους, ενώ κάποιοι άλλοι που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα; Μήπως για να εισαχθούμε σε μια λογική ενός παγκόσμιου εμβολιασμού;
 2. Μετά από 1,5 χρόνο ερευνών και ανακάλυψη του εμβολίου, θεραπεία για την αντιμετώπιση του COVID 19 υπάρχει; Πιθανολογώ ότι για όλες τις επικίνδυνες ασθένειες, κίτρινος πυρετός, χολέρα, κλπ, υπάρχει θεραπεία. Μήπως για να εισαχθούμε σε μια λογική ότι μόνο ο εμβολιασμός σώζει;
 3. Γιατί ενώ έχουμε εμβολιαστεί και έχουν περάσει οι κρίσιμες ημέρες για τη δημιουργία αντισωμάτων πρέπει να συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα; Μήπως για να εισαχθούμε σε μια λογική γενικού και διαρκούς κινδύνου;
 4. Γιατί είχαμε τόσο περιορισμένη πληροφόρηση σχετικά με τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος; Γιατί δεν δόθηκε οδηγία στον πληθυσμό να εκτίθεται με προσοχή βέβαια και μέτρα προφύλαξης στον ήλιο που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος; Γιατί άραγε οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, μας πήγαιναν με το ζόρι στη θάλασσα; Δεν τους ενδιαφέρει να θωρακιστεί ο πληθυσμός με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;
 5. Γιατί εφόσον τα θύματα σε ότι αφορά τις ηλικίες από 14 έως 18 ετών από COVID ούτε μπορούν να καταγραφούν σε ποσοστό, καθώς είναι σχεδόν ανύπαρκτο σε παγκόσμια κλίμακα, ξεκινά εκστρατεία για τον εμβολιασμό των παραπάνω ηλικιών; Με την ίδια «λογική» γιατί να μην εμβολιαστούν και τα μωρά, αλλά και τα παιδιά;
 6. Γιατί για μια τέτοια τεράστια πανδημία που σχεδόν έχει διαλύσει την παγκόσμια οικονομία, δεν υπήρξε διεθνής συνεργασία για την παραγωγή του εμβολίου; Γιατί αφέθηκαν οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν αυτόβουλα η κάθε μία το δικό της εμβόλιο με εκατέρωθεν κατηγορίες, ελέγχοντας ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης;
 7. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε μάθει πώς προέκυψε ο σχετικός υιός; Γιατί ο Μπάιντεν διέταξε τη CIA έξι μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του να του δώσει εξηγήσεις σχετικά με την προέλευση του υιού; Γιατί σήμερα η Daily Mail (29/05/2021) επικαλείται μια έκθεση 22 σελίδων του Βρετανού καθηγητή Angus Dalgleish και του Νορβηγού επιστήμονα Birger Sørensen, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό (Quarterly Review of Biophysics Discovery), σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός φαίνεται να προήλθε από Κινέζους επιστήμονες σε εργαστήριο στην Ουχάν, που έκαναν πειράματα σε έναν ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες, αυξάνοντας την μεταδοτικότητά του (Gain of function research), με σκοπό να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για μια πιθανή πανδημία.
  Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί μέτρα, αν είναι αληθινή η παραπάνω έκθεση, για έλεγχο των σχετικών εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο; Φαντασθείτε ένα εργαστήριο να κατασκευάζει ανεξέλεγκτα ή από λάθος έναν μολυσματικό υιό και να θέτει σε διακινδύνευση την παγκόσμια υγεία και οικονομία και η παγκόσμια κοινότητα να αναζητά μετά από δύο σχεδόν χρόνια τα αίτια της πανδημικής κρίσης που έφερε γενικευμένο lock dawn στο πλανήτη.
 8. Γιατί αφού μας λένε ότι ο καθολικός εμβολιασμός θα εξαλείψει τον υιό, καθώς ο οργανισμός μας θα δημιουργήσει αντισώματα, παρόλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο; (η αναγκαιότητα του συνεχούς εμβολιασμού στηριζόταν μέχρι πρότινος στη θεωρία ότι πρέπει να εμβολιάζονται τακτικά μόνο οι ευάλωτες ομάδες και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας καθώς έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα).
 9. Γιατί δημιουργήθηκαν διαφορετικά εμβόλια για την αντιμετώπιση της ίδιας ασθένειας; Δεν λέω ότι είναι διαφορετικά από άποψη σύνθεσης, καθώς δεν είμαι ειδικός στην ανάλυση των συστατικών τους, αλλά έχουμε ακούσει και επισήμως και γράφεται και στα επιστημονικά περιοδικά ότι κάποια δημιουργούν επικινδυνότητα θρομβώσεων σε γυναίκες, άλλα δεν επιτρέπεται να γίνουν σε ηλικίες κάτω των 18 ετών, άλλα γίνονται σε μία δόση, ενώ άλλα θέλουν δύο δόσεις και διαφορετικό χρόνο δημιουργίας αντισωμάτων. Γιατί άραγε υπάρχουν αυτές οι διαφορές; Δεν θα ήταν λογικό για ένα τόσο σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα να είχε δημιουργηθεί με τη συνεργασία και όχι με τον ανταγωνισμό των φαρμακευτικών εταιρειών ένα «παγκόσμιο» αποτελεσματικό εμβόλιο; Δεν συνεργάζεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα για αυτό το μείζονος σημασία θέμα;
  Σας παραθέτω από την επίσημη ιστοσελίδα: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΥΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ – Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το λήμμα: Εγκεκριμένα εμβόλια για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα στοιχεία που δίνονται για τα συστατικά των εμβολίων που έχουν εγκριθεί.
  Γιατί όμως κάποια δεν εγκρίνονται; Δεν πρέπει η κοινή ευρωπαϊκή γνώμη να πληροφορηθεί τους λόγους;
  Το Comirnaty περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) , το οποίο φέρει οδηγίες για την παραγωγή πρωτεΐνης από τον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
  Το Vaxzevria (previously COVID-19 Vaccine AstraZeneca) παρασκευάζεται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας των αδενοϊών), ο οποίος έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο που επιτρέπει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον SARSCoV-2.
  Το εμβόλιο COVID-19 Vaccine Janssen παρασκευάζεται από έναν άλλον ιό (της οικογένειας των αδενοϊών), ο οποίος έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στον ιό SARS-CoV-2.
  Το εμβόλιο COVID-19 Vaccine Moderna περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο φέρει οδηγίες να παράγει μια πρωτεΐνη από τον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
  Ας μας εξηγήσουν λοιπόν οι ειδικοί γιατί υπάρχουν οι παραπάνω διαφορές (αν υπάρχουν).
 10. Και ας τελειώσουμε τα ερωτήματα με ένα τελευταίο. Ξέρω και αντιλαμβάνομαι ότι είναι αναπάντητο, ακόμα και «ελαφρύ» θα έλεγα. Όμως κατά τη γνώμη μου είναι το πιο κρίσιμο.
  Πριν το θέσω όμως να σας επισημάνω κάποια στοιχεία από την παγκόσμια εξέλιξη της πανδημίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δίνονται από τον παγκόσμιο χάρτη (πηγή NEWS.gr) 17/05/2021
  Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στην Κίνα, στο τέλος του 2019, έχει σκοτώσει περισσότερους από 3,93 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει σχεδόν 166,72 εκατομμύρια, με βάση τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Worldometers.info. Μέχρι σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαγνωσμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο ανθρώπων είναι 21.003, ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι περίπου 435. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου 17 εκατομμύρια διεθνώς, ενώ οι ασθενείς σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία όλου του κόσμου είναι περίπου 102.500. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας -σε μεγάλο βαθμό λόγω των εμβολιασμών- καταγράφονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο (δηλαδή μετά από 1,5 χρόνο από την εκδήλωση της πανδημίας), καθώς την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε στον κόσμο μείωση των θανάτων από Covid-19 κατά 12% και των νέων κρουσμάτων κατά 4%, σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.
  Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι θα γίνει εάν εμφανιστεί ο COVID 20! Τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα για την αποτροπή ενός τέτοιου τεράστιου κινδύνου; Τι συζητούν και τι διαβουλεύονται; Τι μας λένε οι ειδικοί; Είναι άραγε εύκολο ή δύσκολο για ένα ανεξέλεγκτο εργαστήριο να δημιουργήσει ένα νέο βιολογικό πόλεμο;
  Όλα τα παραπάνω δεν γράφτηκαν για να σας αποτρέψουν να κάνετε αυτό που νομίζετε σωστό. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ορίζει για τον εαυτό του αυτό που κατά τη κρίση του θεωρεί σωστό. Το δικαίωμα της σκέψης και της ατομικής βούλησης είναι πανανθρώπινο και αναφαίρετο. Πιστεύω ότι το «δικαίωμα» της σκέψης είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα δικαίωμα. Είναι η ίδια η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ίσως αποτελεί και το μόνο πολιτισμικό στοιχείο του νοήματος της ζωής.
  Αυτή η σκέψη όμως δεν μπορεί να αγνοήσει τις νέες «μεταβλητές» που δημιουργούνται στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις, τις νέες ανακατανομές πλούτου, το νέο κοινωνικό γίγνεσθαι που διαμορφώνεται. Είναι σίγουρο ότι έρχονται σημαντικές ανατροπές, αλλαγές και νέες «συμμαχίες». Παραδοσιακά στρατόπεδα θα αναδιαρθρωθούν και ενδέχεται να δούμε ανακατατάξεις στο παγκόσμιο χάρτη της οικονομίας, αλλά και της γεωγραφίας.
  Κάποιοι μπορούν να τα πούνε θεωρίες συνωμοσίας, κάποιοι αποκυήματα φαντασίας, κάποιοι να τα λοιδορήσουν και να πετάξουν στα σκουπίδια. Κάθε γνώμη είναι σεβαστή. Άλλωστε μόνο η ιστορία μπορεί να δείξει στις επόμενες γενιές που ήταν η πραγματικότητα και που η φαντασία.
  Μπορεί, γιατί ενδέχεται στους καιρούς που έρχονται, η φαντασία να ξεπεράσει την πραγματικότητα.

https://www.politeianet.gr/books/9789605650025-pantazis-d-stathis-andys-publishers-koinoniki-michaniki-220135